Cavolo Nero is een Italiaanse soort bladkool, zeer decoratief en vooral erg lekker. Het is goed winterhard, lang oogstbaar (we eten er van vanaf de herfst tot het volgend voorjaar) boordevol vitamines en veelzijdig. Als het in de bloei begint te schieten, zijn de scheuten ook heel lekker: rauw, even roergebakken of in beslag gedoopt en gefrituurd.
Teelt
In 2007 hebben we op 8 mei Cavolo nero gezaaid in kleine potjes en ongeveer een maand later uitgezet in de moestuin. We hebben het "tussenbeplant" met citrusafrikaantjes, waarvan de geur insecten effectief wegdrijft. Ook ziet het er erg mooi uit. Medio september zijn we reeds begonnen met oogsten, door telkens de grootste bladeren af te breken (de planten blijven staan!).
In de loop van de winter blijft de kool rustig bijgroeien (vooral in een winter als deze) en oogsten we ook wat van de kleine blaadjes om rauw te eten in een gemengde wintersalade.
Een zestal planten is voldoende voor ons gezin van 4.
Favoriete recepten
Cavolo Nero pastasaus
450 g cavolo nero
6 knoflookteentjes
250 ml slagroom
parmezaanse kaas
zout, peper
De nerven van de bladeren verwijderen (zoals bij boerenkol) en de bladeren cca 5 min koken in gezouten water. Laten uitlekken. Knoflook pellen en samen met de slagroom 10 min zachtjes koken. Kool pureren samen met slagroom. Saus opwarmen en op smaak brengen met geraspte parmezaanse kaas, zout en peper. Serveren bij (verse) eierpasta, bv. tagliatelle of pappardelle.
Salsa verde met cavolo nero
200 g cavolo nero (of ander bladkool, soms gebruik ik “Red Ursa”)
2 teenjes knoflook
sap en geraspte schil van een onbespoten citroen
3 eetlepels gehakte kappertjes
3 eetlepels gehakte agurkjes
3 eetlepels gehakte sjalotjes
3 eetlepels gehakte olijven
3 eetlepels gehakte peterselie
mascarpone
De nerven van de bladeren verwijderen en de bladeren met knoflook cca 5 min koken in gezouten water. Laten uitlekken en vocht eruit persen. Alles hakken en mengen met de rest van de ingredienten. Op smaak brengen met zout en peper. Smeren op geroosterd brood of serveren met pasta met wat olijfolie en parmezaanse kaas.
Je kunt cavolo nero ook gewoon roerbakken en het is lekker, maar met de bovenstaande recepten is er meer kans dat onze kinderen ook vitaminen binnen krijgen.