Pompoen
Pompoenen zijn er in vele maten en kleuren, ze kunnen vaak de heel winter bewaard worden en op verschillende manieren klaargemaakt. Het is een groente waar je makkelijk voor valt.
Teelt
Pompoenen worden op de zelfde manier geteeld als hun familelid, de courgette. Dat betekent: midden tot eind april binnen voorzaaien in potjes van 5 cm, twee zaden per potje en als allebei kiemen, laat je de sterkste staan. Één maal verpoten en na de ijsheiligen (medio mei) kunnen ze buiten geplant worden. Het zijn gulzige planten en moeten bij het planten een ruime hoeveelheid kompostof mest krjgen. Ik zet altijd een pompoenplant op de composthoop, en die doet het dan ook aanzienelijk beter dan de planten op andere plekken. De planten groeien weelderig en zijn daardoor soms moeilijk in een kleine tuin. Om ze dan toch te kunnen telen, kan je de plant in rondjes leiden en de telkens met een metalen pin vastzetten. De plant maakt dan extra wortels.
De pompoenen zijn rijp zodra het steeltje begint uit te drogen, maar voor de bewaarbaarheid is het goed om ze nog in de zon te laten liggen. Als het weer niet goed is, kan je ze ook twee weken op kamertemperatuur laten liggen voor je ze in een koele (wel vorstvrije) ruimte opbergt.
Recepten
Afrikaanse pompoencurrysoep
Dit is ons favoriete pompoensoeprecept en sinds een paar jaar ook de vegetarische optie op ons kerstmenu voor de vegetariërs onder ons. Ik heb de soep ook een keertje op school gemaakt met de kinderen uit de klas van mijn dochter. De lijst van ingrediënten is lang, maar de soep is niet moeilijk te maken: zelfs mijn man kan het!
2 uien, fijngehakt
4
eetlepels olijfolie
800 g pompoen, geschild en in stukjes gesneden
500 g
aardappels, geschild en in blokjes
4 appels, geschild en in stukjes
2
eetlepels geraspte gemberwortel
1 theelepel kurkuma
1 eetlepel pittige
kerriepoeder
1 theelepel kaneelpoeder
1,5 l groentebouillon
2
laurierbladeren
peper en zout
0,25 l slagroom
0,5 dl armagnac
Fruit de uien in de olie. Voeg pompoen, aardappel, appels en kruiden toe en bak omscheppend 5 minuten. Voeg bouillon, zout, peper en laurier toe en laat de soep circa 30 minuten zachtjes koken. Laat iets afkoelen, verwijder de laurier en pureer de soep met een staafmixer. Voeg de slagroom en armagnac vlak voor het serveren toe en verwarm de soep.
Pompoensoep met salie
Een snelle pompoensoep voor als je minder tijd hebt.
750 g pompoen, geschild en in blokjes
2 middelgrote aardappelen
1 eetlepel olijfolie
600 ml groentebouillon
2 verse tomaten, grof gehakt
4 salieblaadjes
zout en peper
Als garnering:
16 salie blaadjes
olie
Bak de pompoen en aardappels 5 min. in de hete olie. Voeg bouillon, tomaat en salie toe. Zet het deksel op de pan en laat cca 10 min. koken. Pureren, op smaak brengen met zout en peper. Serveren met knapperige salieblaadjes opgebakken in olie.