Prei 

 
In het voorjaar prei zaaien is een goede investering voor de winter, want prei zal alle kou doorstaan en je bent dan verzekerd van een verse oogst, de hele winter lang.


Teelt
We zaaien prei in april op een zaaibed in de tuin en verplanten de potlooddikke jonge preitjes eind juni (net voordat we op vakantie gaan) naar het bed waarvan we tuinbonen hebben geoogst. Tuinbonen als vlinderbloemigen binden de stikstof uit de lucht en deze extra bemesting komt dan beschikbaar voor de preien die op dezelfde plek komen. Het is dan ook beter om de tuinbonenplanten net boven de grond af te knippen en niet met wortel en al eruit te trekken. Om een redelijk stuk gebleekte stengel te verkrijgen worden preien meestal aangeaard. We verkiezen een iets makkelijkere methode: met een stok (bij gebrek aan iets beters met de achterkant van de hark) maken we een redelijk diep gat en laten een jong preitje erin vallen. Na het verplanten krijgen de preien ruim water. De gaten worden op den duur vanzelf opgevuld met aarde en het onderste deel van de stengels wordt gebleekt. Einde zomer, begin najaar krijgen de preien ook extra vloeibare voeding in de vorm van brandnetelgier.

Dit jaar heb ik, in de hoop de wintertuin wat extra kleur te geven, drie soorten prei gezaaid die zeer verschillend van kleur zouden zijn: Hannibal (donkergroen), Bleu de Solaise (blauw) en Saint Victor (paars getint). Helaas was het enige verschil de grootte van de planten en niet de kleur...


Recepten
Vanaf november tot en met maart eten we prei gemiddeld een keer in de week en nee, het verveelt niet! Er zijn namelijk veel heerlijke recepten met prei te bedenken.

En nog iets: in recepten staat meestal dat je slechts het witte deel van preien moet gebruiken, maar ik gebruik altijd ook het groene deel – uit aangeboren zuinigheid en vanwege de vitamines en de sterkere smaak!


Preisoep
Erg snel en gemakkelijk, regelmatig op het menu op dinsdag als onze zoon zwemles heeft en ik weinig tijd heb om te koken.

1 ui, in dunne plakken gesneden
1 eetlepel olijfolie
25 g boter
2- 3 preien, gesneden in ringen van 1 cm
3 middelgrote aardappelen, in dunnen plakjes
1 liter groentebouillon
500 ml melk
handvol kervel, gehakt
nootmuskaat
5 eetlepels slagroom of creme fraiche
zout en peper

Sauteer de uien in de olie en boter in een grote pan met dikke bodem totdat ze zacht zijn. Voeg prei en aardappels toe en bak nog 7 min. Voeg het bouillon toe, breng aan de kook en kook de groentes totdat ze gaar zijn, cca 15 min. Pureer en voeg melk toe, verwarm. Voeg kruiden, nootmuskaat en room toe. Breng op smaak met zout en peper.

Preigratin met aardappels en knolvenkel

Enigszins bewerkelijke, maar heerlijke ovenschotel.


1 eetlepel olijfolie
2 grote preien, in de lengte door het midden gesneden, gewassen en dun gesneden
1 theelepel gemalen venkelzaad
zout en peper
2 grote knolvenkels, in vieren gesneden en dan in dunne plakjes
5 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels gehakte kruiden: peterselie, tijm, majoraan
250 ml slagroom
250 ml melk
1 laurierblad
½ theelepel hele peperkorrels
½ theelepel venkelzaad
3 takjes tijm
3 takjes peterselie
60 g oude kaas
60 g parmezaanse kaas
¾ kg vastkokende aardappels

Neem een grote pan, verwarm de olijfolie en voeg prei, gemalen venkel, ½ theelepel zout en een snufje gemalen peper. Bak even op middelmatig vuur en doe dan de deksel op de pan. Laat nog 5 min stoven. Voeg de venkel, knoflook en ½ theelepel zout toe en laat nog eens 5 min stoven. Doe de groente in een kom en voeg de helft van de gehakte kruiden toe.

Giet ondertussen het melk en slagroom in een steelpan en doe er de laurier, peper, venkelzaad en kruiden erbij. Laat 20 min zachtjes borrelen op een laag vuur. Giet door een zeef en doe er een snufje zout bij.


Verwarm de oven voor op 190 graden. Besmeer een ovenschotel van cca 22 x 30 cm licht met olie. Mix de beide soorten kaas. Snij de aardappelen in zeer dunnen plakjes en leg een derde van de plakjes op het bodem van de schaal zodat ze elkaar overlappen. Besprenkel de aardappels met zout en peper en doe er de helft van het prei-venkel mengsel op. Bestrooi met een derde van de kaas. Maak weer een laagje aardappels met groente erop en bestrooi met kaas. Eindig met een laag aardappels en giet er de roommengsel overheen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de schotel cca 40 min. Haal de folie eraf, bestrooi met het laatste beetje kaas en bak nog cca 15 min. Voor het serveren, bestrooi met de rest van de kruiden. Serveer het liefst op een bedje van rucola, mizuna, mosterd of andere winterse slablaadjes.