TUINBONEN


Tuinbonen hebben in Nederland geen grote culinaire reputatie. Ten ontrechte, want mits jong en klein gegeten is het een van de lekkerste groentes die je kunt verbouwen. Dus laat je niet weerhouden door jeugdherinneringen aan bonengerechten gemaakt met veel te oude en droge bonen waaraan volgens mijn man “alleen de spek lekker was”, en probeer het nog eens:

Teelt

In tegenstelling tot andere bonen zijn tuinbonen winterhard en ze kunnen dus heel vroeg in het jaar gezaaid worden. Je kunt begin maart rechtstreeks buiten zaaien of je kunt nog eerder, in februari, binnen voorzaaien. Ik heb dit jaar gezaaid in speciale roottrainers (in Nederland verkrijbaar bij www.vreeken.nl), smalle en heel diepe potjes die ideaal zijn voor het opkweken van erwten en bonen die snel een lange wortel vormen.

Tuinbonen in roottrainers Roottrainers open











De afgelopen twee jaar heb ik ook geëxperimenteerd met overwinterende tuinbonen. Daarvoor heb ik begin november voorgekiemde bonen van het ras “Superaquadulce” gezaaid. De kleine plantjes hebben de winter goed doorstaan en op 1 juni konden we dit jaar onze eerste tuinbonen, klein en zoet, plukken.

Naarmate tuinbonenplanten groter worden, kan het nodig zijn om een steun te maken, zodat ze niet omvallen. Als je daar geen zin in hebt, kweek dan de lekkere soort “Sutton”, die maar 45 cm hoog wordt en geen steun nodig heeft.

De topjes van de plant zijn ook eetbaar en door ze te plukken, kan je de onvermijdelijke aanval van zwarte luizen beperken. De bloemen van tuinbonen hebben een zoete rozengeur en er is zelfs een roodbloeiende variëteit.


Recepten

Heel jonge tuinbontjes kan je zelfs rauw eten, voor de iets grotere een tweetal recepten:


Tuinbonensalade

Dop de boontjes en kook ze kort. Giet af en voeg olijfolie en wittewijn azijn toe. Breng op smaak met fijngehakte dragon en munt en als je het aandurft voeg ook één fijngehakte knoflookteen toe.


Pasta met tuinbonen en parmezaanse kaas

300 g gepelde tuinbonen, jong en klein

2 eetlepels olijfolie

1 teentje knoflook

200 ml slagroom

handvol munt

parmezaanse kaas

400 g verse pasta, b.v. tagliatelle

Blancheer de boontjes in kokend water. Pureer de helft. Verhit de olie in een pan en voeg fijngehakte knoflook toe. Voeg de gepureerde bonen toe, roer om en voeg na één minuut de slagroom toe. Laat even zachtjes pruttelen en doe dan een handvol fijngeraspte kaas en gehakte munt erbij. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met de pasta en wat geraspte kaas bovenop.